Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Műholdképek mutatják a grönlandi olvadást

2019.09.09

 Műholdképek mutatják a grönlandi olvadást

 ng.hu/tudomany/2019/09/04/muholdkepek-mutatjak-a-gronlandi-olvadast/

2019.09.04.NG

#GRÖNLAND#NASA

https://ng.hu/themes/natgeo/images/logo.png

A két felvétel elkészítése között nagyjából 50 év telt el, a különbség egyértelmű.

Fotó: NASA /Josh Willis

NASA a Landsat műholdjak által készített 1972-es és 2019-es képes segítségével világít rá, hogy mennyire megváltozott a dél-grönlandi Sermilik-fjord az utóbbi mintegy fél évszázadban. A felvételeken jól látható, hogy 2019-re a jég visszavonult, és több csúcs is előbukkant.

A Landsat-8 idén augusztus 12-én született képén a gleccserek barnás színűek, ez felszíni olvadásra utal. A folyamat hatására a jégben felgyülemlenek a por- és kőzetszemcsék.

2019-ben készült felvétel

FORRÁS: NASA/CHRISTOPHER SHUMAN

 Képtalálat a következőre: „Gleccser”

Az 1972 szeptemberében készített Landsat-1-fotón ezzel szemben még a kék szín dominál. A fjordnál fekszik a Helheim-gleccser, Grönland egyik legnagyobb és leggyorsabban mozgó jégtömege. A két kép között eltelt időszakban a gleccser megközelítőleg 7,5 kilométert vonult vissza. A Helheimtől keletre fekvő Midgard-gleccsernél még súlyosabb a helyzet, ez 16 kilométerrel rövidült meg.

1972-ben készült felvétel

FORRÁS: NASA/CHRISTOPHER SHUMAN

 

Képtalálat a következőre: „Gleccser”

Christopher Shuman, a Marylandi Egyetem és a NASA glaciológusa szerint a nagyobb és kisebb jégtömegek egyaránt zsugorodnak. A két felvétel csupán egyetlen térség átalakulásait mutatja, a helyzet máshol is súlyos.

2019 nyarán Grönlandot extrém meleg sújtotta, a becslések alapján a jégfelszín 90 százalékán alakult ki olvadt réteg július és augusztus között.

#KLÍMAVÁLTOZÁS#OLVADÁS