Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A bölcs és a bolond asszony, avagy a a női hisztéria

2019.09.08

 

Azt írja az újság… avagy a bölcs és a bolond asszony

Fotó: Pixabay

Azt írja az újság… hogy mit, az nem is olyan érdekes, mióta feltalálták a rádiót. Néhány napja, utazás közben egy régi izraeli dalt hallottam, ami arra késztetett, hogy ismét megszólaljak. Egy tipikus keleti dal volt, azaz jemeni-arab zenére írt bődületes férfi-soviniszta szöveg, többször ismételve, hogy a nő jól megértse. A dal még 1996-ban jelent meg Avi Szinuáni egy albumán “A nő épít, a nő rombol” címmel.

Mint sok minden Izraelben, ez a dal is a Bibliából merít. A Példabeszédek könyvében (15:1) szerepel ez a mondat: “A bölcs asszony maga építi a házát; a bolond pedig önkezével rombolja le.”

Ezt úgy kell érteni, hogy az asszonyon múlik a ház, azaz a család és egyben a férj sikere, avagy kudarca. A Midrás példázata szerint ilyen volt Korach ben Jichar, illetve a rokona, On ben Pelet esete. Egyrészt Korach felesége felszította férje irigységét és nagyravágyását, hogy Mózes ellen lázadjon, és ezzel Korach és egész családjának a pusztulását okozta. Ez a bolond nő, aki rombol esete. On ben Pelet felesége viszont nem akarta a férjét a veszélynek kitenni, ezért cselhez folyamodott. Először is leitatta a férjét, hogy jól elaludjon, és ne tudjon részt venni a lázadásban. Mikor a lázadók közeledtek a sátrukhoz, hogy a férjet akár erővel is magukkal vigyék, akkor a feleség kiült a bejárathoz, és a haját kezdte fésülni. Ekkora szemérmetlenség láttán a lázadók elmenekültek, nem bírták egy nő hajának a látványát elviselni. Így On ben Pelet és családja megmenekült: a bölcs nő épít és megment.

A sláger szövege egész másként közelíti meg a témát:

 

Minden hülyeségből felfordulást csinálsz
Őrjítő egy nő vagy
Ha tudnád mennyire túlzol
Amikor mérges vagy.

A jóban is a rosszat keresed
Meg se próbálsz szeretni.

Építő nő, romboló nő
Miért haragszol már megint?
Mit kell csinálnom, hogy téged
lágynak, kiengesztelődve lássalak

Az élet oly rövid, szerelmem
A mai nap nem tér vissza
És kár hogy veszekedéssel ért véget
ilyen komor hangulatban

Ha a régi szenvedést elfelejted
Ha a hibákat megbocsátod
Ha adsz még egy lehetőséget
Ígérem, nem fogod megbánni.

Itt a nő kizárólag mint egy bolond hisztérika jelenik meg, aki minden bajnak az okozója. Vajon miért mérges, miért haragszik? A férfi, ugye, biztos nem tehet semmiről, a nő hibája, hogy “meg se próbál szeretni”. Aljas manipuláció. A férfi egyetlen gondja, hogy éjszaka szexet kapjon, bármi is történt, a nő “lágy és kiengesztelődött” legyen. És aztán persze kiderül, hogy ki tehet az egészről: a férfi, aki valamilyen szenvedést okozott, hibázott és megint, újra egy utolsó lehetőséget kér, és ígérget, szokás szerint. Sajnos sok férfi szemében ez a világ rendje. Pedig az ilyen férfitől azonnal messzire el kell futni. Lányok, én figyelmeztettelek titeket!

Kommentem

 

Gábor Szabó A hisztérikus viselkedés általában női tulajdonság(démon). Vannak hiszterizált férfiak is, akik női uralom alá kerülnek(Jezabel). Felismerhetőek tipikusan magas hanglejtésükről. A galamblelkű ifjú ara, a házasságban elsárkányosodik. Ennek oka a női uralom megvalósításának indíttatása. Létrehozzák a nők a papucsférjeket, akikkel azután nem sokra mennek a házasságban. Ezért persze kiborulnak, hogy a vezetés terhe rajtuk van, nekik kell mindent csinálni, mindenben dönteni. De már nem tudják visszaadni a család irányítását a férjüknek. A férfiakra addig van szükség, amíg a gyerekeket felnevelik. Utána sok nő pokollá teszi férje életét, akik így hamarabb meghalnak. Ezért a temetőt idős asszonyok látogatják. De nem marad ez mindig így, jön a Szabadító és helyreállítja a férfi vezetést a családokban is. Ézsaiás könyve:3:28 És megragad hét asszony egy férfit ama napon, mondván: A magunk kenyerét esszük és a mi ruhánkba öltözködünk, csak hadd neveztessünk a te nevedről, és vedd le rólunk gyalázatunkat! A többnejűségben könnyebben vezethetőek az asszonyok az aranykorban.

izraelinfo.com/2019/09/07/azt-irja-az-ujsag-avagy-a-bolcs-es-a-bolond-asszony/