Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Antall bizalmasa: Látszatdemokráciát vezérel Orbán/ KOMMENTJEIM

2019.09.09

 www.klubradio.hu/adasok/antall-bizalmasa-latszatdemokraciat-vezerel-orban-108644

Antall bizalmasa: Látszatdemokráciát vezérel Orbán

9/09/2019 19:27

| Szerző: Klubrádió

A jelenleg hatályos alaptörvényben nem szerepel, hogy Magyarország prezidenciális kormányzás van, így Orbán Viktor példátlanul nagy hatalma nem felel meg az alaptörvénynek - mondta Kajdi József jogász, aki államtitkárként vezette a Miniszterelnöki Hivatalt Antall József (és később Boross Péter) kormányában.


2019. szeptember 09.Esti gyors / részlet, Kajdi József (19.09.09.)
06:05
 
 

Milyen rendszerben élünk ma? A miniszterelnök által illiberálisnak nevezett hatalomgyakorlási forma vajon demokrácia vagy diktatúra? Stumpf István leköszönő alkotmánybíró nemrég egy konferencián azt mondta, hogy soha egy miniszterelnöknek sem volt olyan jelentős hatalma, mint Orbán Viktornak: ha pénteken születik egy ötlet, abból hétfőre törvény lesz. „Kis túlzással azt mondhatnánk, hogy Orbán szava maga a törvény” - tette hozzá.

 

Erről a témáról nyilatkozott Kajdi József, a Miniszterelnöki Hivatal 1990 és '94 közötti vezetője a Hírklikk.hu-nak. Azt, hogy alkotmányellenes lenne a helyzet, az újságíró adta, de azt megerősítette: miután a jelenleg hatályos alaptörvényben nem szerepel, hogy Magyarországon prezidenciális kormányzás van, így a miniszterelnök hatalmának mértéke nem felel meg az alaptörvénynek.

Stumpf István kijelentéseinél szerinte fontos hangsúlyozni, hogy ő (már miniszterként) vezette a kancelláriát, így négy éven keresztül közvetlen közelről látta Orbán Viktor működését, a kormányfői hatalom megerősödését. Tény, hogy bár az alaptörvény szerint a kormány és a kormány feje a parlament ellenőrzése alatt áll, továbbá rögzítve van egy "gyönyörű alkotmányos demokrácia intézményrendszere", a fékek és ellensúlyok rendszere is, de az elmúlt évek történéseit elnézve láthatjuk, hogy a fékek és ellensúlyok csak papíron léteznek. Szerinte ez látszatdemokrácia, az intézmények léteznek ugyan, de nem töltik be azt a funkciójukat, amelyet egy jogállamban be kellene tölteniük.

A korábbi kormányok időszakában az volt inkább jellemző, hogy a kormány nyújt be törvényjavaslatot, amely megfelelő társadalmi egyeztetés után kerül csak a Parlament elé, ahol bizottsági egyeztetések kezdődnek. Ehelyett azt látjuk folyamatosan, hogy egyéni képviselői indítványként nyújtják be a törvényjavaslatokat, kikerülve a társadalmi egyeztetést, kikerülve a szakmai és közigazgatási egyeztetést, és a bizottsági egyeztetések is elmaradnak, mert sürgős eljárásban tárgyalják ezeket, és villámgyorsan átnyomják, ahogy Stumpf István is mondta.

(Dávid ibolya, az MDF korábbi elnöke nevezte a kormányfő legfőbb bizalmasának a kancelláriával foglalkozó államtitkárt vagy minisztert, kitérve Kajdi Józsefre is. Az index idézi egy 2004-es megszólalását, amelyben így fogalmazott:

"Hiszen a mindenkori kancelláriaminiszter a mindenkori miniszterelnök legfőbb politikai bizalmasa" - mondta, emlékeztetve arra, hogy ez volt a jellemző Antall József és Kajdi József kapcsolatában, Horn Gyula és Kiss Elemér, valamint Orbán Viktor és Stumpf István esetében is.)

Kommentjeim:

Gábor Szabó Orbán miniszterelnök úr kormányzási gyakorlatából az látszik, hogy egy ember, szűkkörű tanácsadókkal, sikeresen tud vezetni, nemzetközi elismeréssel, egy országot. A fékek és ellensúlyok rendszerét azért hozták létre, hogy ne emelkedhessen ki, ne jusson meghatározó hatalomhoz egyetlen nemzeti politikus sem. Trump esete példázza, hogy mennyire megköti a törvényrendszer az elnök kezét. Orbán azért kiemelkedő államférfi, mert hidegre tudta tenni a fékeket, meg az ellensúlyokat és így cselekvőképessé vált. Persze neki is meg vannak a korlátai. Nem a kormányzási tevékenységét dicsérem, hanem a kormányzási technikáját. Teszi a dolgát, ahogyan gondolja, tévedésekkel és sikerekkel. Kiemeli a (vékony) közép és felső társadalmi osztályokat és nem foglalkozik az alsóbb néprétegekkel. Ez nem jó. Viszont tagadja, hogy " merjünk kicsi lenni", nem gátolják az országhatárok a magyar gazdaság fejlesztésében. Ilyen technikával kell vezetni az országot. Más nemzeteknek vajon megadatik ez a lehetőség?

Szöllősi Zsuzsa Gábor Szabó Ez valami rettenet! Nem a kiemelkedő államférfi modellje.

 

Gábor Szabó Szöllősi Zsuzsa A kiemelkedés jelenleg abban áll, hogy viszonylag szabadon dönthet az ország vezetéséről. Ez nem kis dolog, tekintettel arra, hogy az egész rendszer ez ellen van. A Gyurcsány kormány idején például az Unió fizette alkalmazottként azokat, akik döntöttek a támogatások odaítéléséről. Ha jól tudom. Ha nem, majd a kommentelők kiigazítanak. Az is tény, hogy a visegrádiakat összehozta és az Uniónak már figyelembe kell vennie a Közép-európaiak érdekeit. Az biztos, hogy elitpolitikát folytat, ami nézetem szerint rossz. De ettől még hatalmas munkát végzett el, Magyarország vezetésében. Csak meg kell nézni az ellenzéki felhozatalt. Meg kell hallgatni Bolgár úr délutánjait, amikor a sok okos ember nem tud mit kezdeni a fennálló helyzettel. Nem tudnak értelmes kiutat mondani arra, hogy hogyan találjunk fogást Orbán rendszerén. Ha még erre sem képes az országunk ellenzéke, akkor mit várjunk a vezetésüktől, ha megverne vele minket az Isten?! Amíg a fennálló rendszer alternatívájaként semmit sem tudnak kínálni, csak a totális betagozódást az EU birodalmába, lásd Gyurcsányné, alias Dobrev Klára, addig el kell fogadnunk a legkisebb rosszat Orbán vezetését és rendszerét. Mindenki előtt ott áll a lehetőség, találjon ki jobbat a jelen politikai szövetségi rendszerben!