Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


: Mindenki tagadta, de tényleg van titkos amerikai támaszpont Észtországban

2019.09.09

Lebuktak: Mindenki tagadta, de tényleg van titkos amerikai támaszpont Észtországban Eddig az amerikaiak és az észtek is tagadták a létezését KOMJÁTHY LÓRÁNT | 2019. SZE. 08. 18:05 | 0 |

 

Egy észt újságírónő oknyomozó riportja szerint a Krím 2014-es annexiója óta az amerikai hadsereg különleges erői tartózkodnak egy titkos támaszponton Észtországban. A korábban felreppent sejtéseket mind az amerikai mind az észt döntéshozók tagadták.

  Most azonban már lelepleződtek. Anna Pihl az amerikai hadsereg hivatalos oldalán szúrt ki egy 16 millió dolláros tételt, amelyet titkos észtországi hadműveletekre különítettek el. Fél éves kutatómunka árán jutott el a titkos katonai bázisra, kvázi bebizonyítva, hogy a hivatalosan is elismert NATO kontingenseken kívül nem hivatalosan amerikai katonák is tartózkodnak Észtországban.
 

 

 Az újságírónő teljesen legálisan jutott be a létesítménybe. Mikor már elég információval rendelkezett, a Pentagon úgy gondolta, hogy már felesleges tagadni az információt, ezért engedtek kérésének.

A megállapodás szerint azonban Anna Pihl nem közölhette le hol van a támaszpont és hány katonáról van szó.   A kínos lelepleződést jelenleg a nyugati sajtó azzal próbálja ellensúlyozni, hogy a balti államok oroszok miatti aggodalmaira élezi ki a sztorit, akik a Krím annektálása óta joggal tartanak attól, hogy ők lesznek a következők – már amennyiben egy ilyen hadműveletet megkockáztatna a Kreml.

  A Baltikum három kis országában – Észtország, Litvánia, Lettország – jelentős orosz kisebbség él, földrajzilag közel vannak Szentpétervárhoz és Minszkhez, stratégiai fontosságuk miatt tényleg van okuk a attól tartani, hogy Moszkva célkeresztjébe kerülnek. Épp ezért állomásoztat a térségben több nemzet katonáiból álló kontingenseket a NATO is.  

Forrás: https://korkep.sk/cikkek/kulugyek/2019/09/08/lebuktak-mindenki-tagadta-de-tenyleg-van-titkos-amerikai-tamaszpont-esztorszagban/?fbclid=IwAR2WI3CJ0UBWXk3FVYduISkHKKst_dg7Lmi-paqORR3PCl-W51rvYMchMGs
KÖRKÉP.SK